GeoCore pomáhá evropské vědě a výzkumu. (díl 2.)

V minulém článku jsme se zmiňovali o Agentuře pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA), která sídlí v pražských Holešovicích a kam jsme dodávali topně-chladící stropní podhled do hlavní zasedací místnosti. Zasedací místnost je pro vědce stěžejním místem, jelikož je to místo důležitých setkání, konferencí nebo mezinárodních přenosů. V tomto článku se tedy více zaměříme na technické specifikace, které projekt obnášel.

Nesnadné nároky a boj s místem.

A jak to všechno začalo? Architekti a autoři modernizace stavby pro GSA Milan Rejchl, Josef Pospíšil a Martin Perlík měli původně v plánu do místnosti dodat klasické systémy vytápění a chlazení, tedy například klimatizační jednotky. Byly vzneseny požadavky na vysoké výkony, jak na vytápění, tak na chlazení, a zároveň na perfektní akustiku, jelikož se jedná o přednáškový sál. Když přišlo na stavební práce, zjistilo se, že pod podhledem je kompletní infrastruktura pro celý dům a na klimatizační jednotky zkrátka není místo. V podhledech byla stávající vzduchotechnika, vytápění a chlazení. A potom jsme přišli my, abychom systém navrhli. 

K čemu byl systém v zasedací místnosti potřebný?

Jak už jsme naznačovali v minulém článku, funkčnost a výhoda systému spočívá především v sálajícím efektu, který přináší znatelnou úsporu provozních nákladů. Důležité ovšem je, aby samotné prostředí ve kterém vědci každý den pracují bylo komfortní. Náš topně-chladící systém zaručuje bezprůvanové prostředí a je pozitivním přínosem pro pracovníky, kteří tak mohou každý den bezstarostně fungovat v prostorách bez toho, aniž by byli nuceni pracovat v podmínkách nevyhovujícím zdravotním standardům.

Prvek, který bude vytápět a chladit a zároveň vyhoví akustickým požadavkům.

Ukázalo se, že na náš prvek, který jsme měli do zasedací místnosti dodat, nám v podhledu zbývají 3 cm místa. Třícentimetrový prvek, který musí vytápět, chladit, a zároveň si rozumět s akustickými požadavky. Nejdříve se to jevilo jako nemožný úkol, začali jsme se tím tedy více zabývat a nakonec se povedlo prvek navrhnout, poskytnout a realizovat. Zdálo se, že je vyhráno, ale jak už to tak bývá objevil se další problém, a to sice ten, že zatímco my jsme prvek navrhli a vyrobili, změnily se dispozice místnosti a my jsme před sebou měli další oříšek. Je třeba zmínit, že panely jsou vyráběny na míru a byly objednány samozřejmě předtím, než se montovalo. Museli jsme změřit konstrukce tak, aby seděly se stávajícími zdmi a sloupy a představit si jak bude systém vypadat, až bude hotovo. Nutno podotknout, že jsme zaměřovali v poměrně nelehkých podmínkách, kdy místnost byla takřka v dezolátním stavu.
O co přesně šlo? V konečné fázi úprav se jedna stěna místnosti musela posunout o 10 cm blíže a dle pokynů architekta bylo třeba dodržet původně navržené rozestupy mezi kazetami kvůli vizuálnímu efektu. I to se ale nakonec povedlo vyřešit díky našim zkušeným technikům a my tak máme za sebou další povedený projekt.

Více informací o koncových prvcích