Proč si pořídit bentonit?

Už jste o něm slyšeli? Bentonit je velice nenápadný produkt, jehož možnosti využití vás určitě překvapí. Oblíbený je ve stavebnictví a to především pro své těsnící schopnosti či jako přísada do omítek, využívá se také pro čištění odpadních vod. Bentonit přispívá k zúrodnění půdy na vaší zahradě a je tedy ideálním pomocníkem například pro přesazování stromů a květin. Výborně poslouží jako podestýlka pro domácí zvířata neboť výborně váže vlhkost a zápach. Určitě stojí také za zmínku, že bentonit se běžně používá k čeření vín, moštů či pro stabilizaci piva či dokonce v oblasti welness. Zde se s ním můžete setkat v podobě jílových hojivých obkladů, léčivých lázní nebo se přidává do produktů pečujících o pleť.

Bentonit od nás

Bentonit dodávaný společností GeoCore je těžen od roku 1941 a svoji kvalitou se staví na úroveň nejkvalitnějších produktů ve své kategorii v rámci Evropy. Ekologická nezávadnost zásypu a jeho přírodní původ předurčuje tento materiál k širokému použití v řadě oborů a to vždy s příznivými účinky na životní prostředí.

Nejoceňovanější vlastnosti

Absorpční schopnost Zachycuje vzdušnou vlhkost, pachy, rozlité oleje, či odpad z podestýlek hospodářských zvířat.
Rekultivační schopnost Přidává se do minerálních hnojiv, kde brání jejich průsaku do podorničí a zároveň zamezuje krustování hnojiva při skladování. Dokáže zúrodnit písčité půdy díky své schopnosti zadržet vláhu a živiny v kořenové vrstvě půdy. Bentonit také usnadňuje pěstování rostlin díky své schopnosti vytvořit vyvážený vlhkostní režim zeminových substrátů.
Těsnící schopnost Skvěle se hodí jako spolehlivé utěsnění jakýchkoliv staveb a vodních nádrží (studny, jímky, hráze) proti průniku povrchových vod. Pomůže také k zajištění nepropustnosti podloží parkovacích, skladovacích a montážních ploch s možným nebezpečím úniku škodlivin do spodních vod.

Kategorie bentonitu

Bentonit se dá rozdělit do 2 základních kategorií: neaktivovanýaktivovaný.

První kategorii tvoří sušený a mletý přírodní vápenato-hořečnatý bentonit. Je určený k přípravě formovacích směsí pro odlitky s krátkou dobou lidí do max. 15 sekund. Zároveň je vhodný pro oživování výplňových formovacích směsí. Další možná použití: flokulační zatěžkávadlo při čištění odpadních vod, pufr pro zvýšení nepropustnosti zemin, zádržnosti vláhy a živin v půdě, práškové hasivo, zahušťovadlo zemědělských odpadů a kejd, plastifikační přísada malt, omítek a keramických hmot.

Aktivované bentonity jsou vyráběny ze selektivně těžených surovin, homogenizovaných, šetrně sušených a mletých. Uhličitan sodný se přidává do přirozeně vlhkého natěženého bentonitu v hnětacích strojích. Aktivované bentonity jsou vhodné k přípravě modelových i jednotných formovacích směsí pro všechny druhy slitin a dále například pro: plastifikační přísadu malt, betonů a keramických hmot, protikrustační přísadu do hnojiv, zahušťovadlo zemědělských odpadů, pufr pro zvýšení nepropustnosti zemin.

Závěrem je důležité zmínit, že bentonit je možno neomezeně dlouho skladovat, pokud je uložen v suchém prostředí.