Vytápění stropem? Už nebudete chtít jinak

Představa sálavého vytápění stropem je i dnes pro většinu z nás obtížně představitelná. Vždyť od malička slyšíme, že teplo uniká ke stropu a doma i ve většině ostatních budov jsme zvyklí na vytápění pomocí radiátorů či podlahové. Dovolte nám, abychom vás vyvedli z omylu.

Princip fungování sálání

Pojďme si na úvod vysvětlit, co si vlastně pod pojmem sálání máme představit. Sálavé vytápění je v podstatě přenos energie prostřednictvím záření. Pro lidské oko je takové záření neviditelné, neboť se pohybuje v infračervené části světelného spektra. Přesto ho člověk vnímá a to v podobě tepla.

Intenzita záření je závislá na povrchové teplotě zdroje. Čím vyšší teplota zdroje je, tím je záření intenzivnější a současně získává i větší dosah. Při dosažení dostatečně vysoké intenzity se záření dokonce přesouvá do – pro člověka – viditelné části infračerveného spektra a zdroj energie začne svítit. Typickým příkladem je žárovka, která jednak slouží jako zdroj světla, ale zároveň vyzařuje teplo.

Topné systémy fungující na principu sálání dokáží právě neviditelnou část infračerveného spektra velice efektivně využít a to i u místností s výškou až 30 metrů. Mají poměrně vysokou povrchovou teplotu, díky které vyzařují teplo procházející vzduchem až k pevným předmětům v místnosti, ale i na povrch lidského těla. Povrch těchto předmětů se poté přirozeně a hlavně rovnoměrněji ohřívá při výrazně nižší spotřebě energie. Při sálavém vytápění lidé pociťují teplotu v místnosti až o 3 °C vyšší. Tím je navzdory nižší teplotě v místnosti zaručen příjemný pocit tepla a na vytápění lze ušetřit až 45% nákladů za energii. V letních měsících umí sálavé systémy využít studenou vodu pro ochlazení místnosti bez zatěžujícího silného proudění vzduchu, které může obyvatele obtěžovat průvanem, který známe z klasických klimatizací.

Výhody oproti jiným druhům vytápění/chlazení

Princip sálavého vytápění navíc díky mnohem nižší cirkulaci vzduchu prokazatelně snižuje prašnost prostředí.  Svůj přínos má tento druh vytápění i z hlediska vlhkosti vzduchu v místnosti. Tím, že infračervené paprsky procházejí vzduchem stejně jako paprsky ze slunce, vzduch nevysušují.

Nezanedbatelný však je také zdravotní přínos, neboť infračervené záření, které z topných panelů vyzařuje, je svými vlastnostmi velice podobné záření slunečních paprsků a pro člověka je to jeden z nejpřirozenějších druhů tepla. Určitě si vybavíte využití infračerveného záření pro regeneraci a léčbu např. v podobě infrasaun, infračervených lamp pro kosmetické účely apod.

Volba panelů se sálavým vytápěním je vhodná jak do novostaveb, tak při rekonstrukcích, neboť instalace je jednoduchá pomocí úchytného systému. Řešení je vhodné pro všechny objekty, které jsou trvale obývané. Nehodí se však pro rekreační či jiné podobné objekty, které jsou využívány pouze nárazově a kde se provoz pravidelně odstavuje.

Orientační ceny topně chladících stropů

Registr (topně chladící panel) – od 1.625 Kč/m² bez DPH
1x teplotní čidlo rosného bodu vč. příslušenství – od 6.325 Kč bez DPH (do každé místnosti)