Připravte svůj domov na zimu

Teplé letní dny jsou nenávratně za námi a zima čeká za rohem. Listopad je ideální období pro přípravu našeho domova na chladné období a my jsme pro vás připravili několik tipů pro komfortnější a energeticky úspornější domov.

Zkontrolujte svůj kotel, kamna nebo tepelné čerpadlo

Před zimní sezónou je důležité zkontrolovat váš kotel či kamna, abyste se ujistili, že správně fungují – nejlépe od autorizovaného servisu, který vám zařízení rovněž vyčistí. Vhodná je rovněž kontrola detektorů kouře a oxidu uhelnatého. Kontrolu byste měli učinit i v přpadě, že využíváte tepelné čerpadlo. komfortnější a energeticky úspornější domov.

Pečujte o radiátory

Někdy na ně zapomínáme, ale to je chyba. Radiátory je třeba pravidelně odvzdušnit, abyste odstranili případné vzduchové bubliny. To jim pomůže fungovat efektivněji. Je rovněž důležité odstranit usazený prach a nečistoty, který se přes letní měsíce částečně rozloží a při zatopení vás může nemile překvapit nepříjemný pach. Usazené plísně a mikroby mohou být také příčinou dýchacích potíží nebo zhoršení alergií.

Zkontrolujte stav domu

Prospěšná je kontrola stavu vnějších stěn a střechy vašeho domova, zda nejsou praskliny nebo díry, které je třeba vyplnit. Pomůžete tak udržet teplý vzduch uvnitř a studený venku. Ujistěte se, že dům je dobře zaizolován. Utěsněte či zaizolujte případné mezery kolem dveří a oken.

Nastavte vhodně termostat

V zimě je důležité pečlivě nastavit termostat pro udržení příjemné teploty v domácnosti s ohledem na její užívání. Podle směrnic Evropské unie je komfortní teplota domova mezi 20 a 22 °C. Tato teplota je ideální jak z hlediska komfortu tak z hlediska ekonomického.

I barvy mohou přispět k příjemnému vnímání tepla

Oblečte svůj domov barevně. Sluneční paprsky jsou v zimě vzácné, a proto doporučujeme vyzdobit váš domov teplými, tlumenými tóny, jako je oranžová, zelená, červená nebo žlutá. Doporučujeme také pokrýt podlahy koberci, fungujícími jako izolace. Zahřát pomůže i vhodné pohodlné oblečení.

Pokud zjistíte, že i přes všechna výše zmíněná opatření je váš domov stále velmi chladný, doporučujeme vám vyměnit váš topný systém za efektivnější. Inspirovat se můžete na našich stránkách a zvolit takový, který nejlépe vyhoví vašim potřebám.