ženám je větší zima jak mužům

Proč ženy vnímají teplotu jinak než muži?

Jistě jste na pracovišti zažili každodenní hádky o otevírání a zavírání oken v místnosti, kde pracují obě pohlaví. Ženy zkrátka vnímají teploty rozdílně od mužů a existuje několik vysvětlení, proč se muži a ženy cítí pohodlně při různých teplotách.

Při jaké teplotě se ženy a muži cítí komfortně?

Studie provedená dvěma holandskými vědci nabídla odpověď na otázku, na kterou mnozí zaměstnanci a zaměstnavatelé stále hledají odpověď. Proč při letních teplotách, kdy muži vehementně zapínají klimatizační jednotky, ženy hned sahají po svetru? Dle studie ženy pocítí chlad rychleji a jsou na něj citlivější. Je to i proto, že tepelné senzory, které se nachází v kůži, jsou na ženském těle citlivější. Vzorek provedený výzkumníky naznačuje, že ženám je dobře při teplotě 25 °C a mužům při teplotě 24 °C.

Spojitost s rychlostí metabolismu a tělesnou hmotností

Výsledek má také spojitost s rychlostí ženského a mužského metabolismu. Ten je zodpovědný za tvorbu energie, včetně tepla. Průměrně mají ženy nižší metabolickou rychlost než muži. Důležitým faktorem je tělesná hmotnost. Jelikož muži mají vyšší podíl tělesné hmoty, než ženy, je mužské tělo schopno snáze vytvářet teplo a muži jsou tak méně citliví na chladnější ovzduší, než opačné pohlaví. V letních měsících pak mají muži nižší toleranci na horké počasí, jelikož jejich tělo produkuje více, metabolismus se zahřívá a zrychluje.

Když se k tomu všemu přihlásí o slovo klimatizace

Jelikož na většině pracovních míst a budovách už jsou standardem klimatizační jednotky, přichází opět problém, jak nastavit klimatizaci tak, aby teplota vzduchu vyhovovala všem. V článku jsme si popsali, že teplotu vyhovující všem nejspíše nedosáhneme úplně snadno. Na někoho bude klimatizace foukat méně, na druhého více a koloběh pokračuje. V Geocore zákazníkům s podobným problémem většinou doporučujeme využít systém komfortních koncových prvků – tzv. topně-chladicí stropní konstrukce. Tento systém neohřívá vzduch ale sálá na předměty a osoby v místnosti, a na rozdíl od standardní klimatizace nepracuje s nepříjemným foukáním vzduchu, který omezuje komfort a může být příčinou zdravotních problémů.

Technologie topně-chladící stropní konstrukce

Povrchová teplota stropu je 18°C, což je vzhledem k požadované teplotě v místnosti 26°C (při chlazení) pro tělo přijatelný teplotní rozdíl. U sálavých stropů je tento parametr nejlepší v porovnání s dalšími systémy chlazení a také právě proto je tento systém nejkomfortnější. Ekonomickou výhodou je pak i to, že koncový prvek slouží jak k vytápění, tak i k chlazení. Dalšími plusy je prediktivní regulace, která ušetří čas i peníze v přechodovém období, tedy na jaře a na podzim, a v neposlední řadě také možnost individuální regulace pomocí vašeho smartphonu. Více se o systému dočtete zde.


Další články v magazínu

Newsletter

Chcete dostávat novinky jako první? Zanechte nám zde váš email a dostávejte náš newsletter.