Komfortní alternativa tepelných či klimatizačních jednotek? Vyberte si libovolný povrchový materiál a zbavte interiér nevzhledných otopných těles a chladících jednotek.

Komfortní, tiché, úsporné, šetrné… Slova, která od klientů nejspíše často slýcháváte. Zvyšující se nároky na pohodu prostředí, tedy tepelný komfort osob je stále častějším tématem ve společnosti. Ať už se jedná o návrh rodinného domu či kancelářských prostor, tepelný komfort je nasnadě a hygienická hlediska jsou ta, která budou vaše klienty jistě zajímat. Nežádoucí účinky? Hluk a časté nemoci způsobené průvanem a vířením prachu? Obojí může ovlivnit výběr topně-chladícího systému, který umožní úpravu tepelného komfortu při nízké spotřebě energie. Důraz je samozřejmě kladen i na vzhled a nenáročnost údržby. Jak takových požadavků dosáhnout?

Sálavé stropní systémy

Mezi nejčastější sálavé chladicí systémy patří chladicí stropy, jimž je věnována největší pozornost. A ne nadarmo. Výhodou systému je jeho neviditelnost v interiéru, vysoký výkon a komfortní funkčnost bez jakéhokoliv hluku. Naše systémy nahrazují jakákoliv další nevzhledná otopná nebo chladící jednotky a řadí se mezi velmi šetrné, tiché a bezprůvanové chlazení. Například desky Carbon S s vestavěným měděným topně-chladícím zařízením tvoří plochu stropu a lze s nimi vytvářet bezespáré celoplošné, nebo ostrovní plochy.

Výhody sálavého systému Carbon S

V čem je systém ekonomicky výhodný? Z hlediska tepelného komfortu je systém úsporný zejména díky tomu, že pracuje s teplotou, která se nejvíce blíží teplotě v místnosti a výkon je tak rozložen v ploše stropu a přenášen sáláním. Sálání je fyzikální proces, při kterém látka emituje do prostoru energii ve formě elektromagnetického záření. Právě ve spojení s udržením nižší teploty vzduchu, jsou systémy nesporně šetrné. Důvodem je nízkopotenciální efekt, který spočívá v tom, že není nutné ohřívat vodu, která se obvykle vhání do klasických radiátorů, na 60°C, ale pro vytápění místnosti stačí poloviční teplota vody. Systémy jsou vhodné zejména v kombinací s geotermií, kde lze ušetřit další finance na provozu.

Nevýhodou systému zpravidla bývají vyšší pořizovací náklady. Na druhou stranu odpadají náklady na např. výměnu filtrů u konvenčních systému a jednotka je velmi komfortní právě tím, že disponuje jedním prvkem, který vytápí i chladí. Zároveň je systém až o 60% lehčí, dosahuje o 35-50% vyššího výkonu a reakce systému je 10x rychlejší (1-2 minuty). Nelze jednoznačně říci, jaká je návratnost, jelikož jak jistě víte, každý projekt má svá specifika, dle kterých se tato čísla odhadují. Rádi vám pomůžeme tato čísla spočítat a poradit, jaký systém by byl ve vašem projektu vhodný. Ozvěte se nám a nechte si poradit od specialistů.

Více informací v sekci produkty