Jak se v létě vyhnout nachlazení z klimatizací?

Nejteplejší sezóna roku je tady a s ní i problémy spojené s klimatizacemi, které nám ‚zpříjemňují‘ horké pracovní dny. Setkali jste se už někdy s tím, že jste po náročném dni přišli z práce a druhý den hned zalehli s nachlazením? V létě, kdy by si každý pomyslel, že nachladit se je téměř nemožné? Tato letní nachlazení většinou vychází z prudce ochlazených kancelářských prostor, ve kterých se pohybujeme. Vypsali jsme pro vás několik vysvětlení, proč tomu tak je a jak se tomu vyhnout.

Co dělá se vzduchem teplo a chlad?

Pravděpodobně jste se vždy domnívali, že teplo stoupá nahoru a chlad padá dolů. Tvrzení ale není tak úplně správné. Správnější je říci, že teplý vzduch stoupá nahoru a chladný vzduch padá dolů. Vysvětlíme si to na jednoduchém příkladu. Pokud si představíme horkovzdušný balón, uvědomíme si velmi rychle, jak mechanizmus funguje. Do plachty je vháněn teplý vzduch, který okamžitě začne zvedat plášť a nadnášet jej. Pokud přestaneme vzduch zahřívat, plášť začne klesat k zemi. To je přirozený a neměnný mechanismus, který funguje a je ověřený.

Klasická klimatizace funguje naopak, než by měla.

Příměr, který jsme použili v našem příkladu si teď převeďme na něco, co všichni dobře známe. Trávíme svůj pracovní den v klasickém openspacu a ze shora na nás fouká klimatizace, kdy prudce ochlazený vzduch padá přímo k zemi (odtud známe pro dámy tak nepříjemný jev, chladno od nohou). Teď si představte, že jste ve vinném sklípku, kde vás příjemně ochlazují vychlazené stěny v prostoru. Co je příjemnější? Foukání klimatizace nebo chladnější sálání ve sklípku? Určitě se shodneme na tom, že B). Na tomto principu fungují právě systémy sálavého chlazení, jehož tělesa se vychladí a chlad poté sálají do prostoru rovnoměrně a bez teplotních šoků.

Řešení? Přirozené proudění vzduchu.

Myslíte, že pokud v létě, v místnosti, kde je horko, zapnete klimatizaci, tak vám bude lépe? Ano, pokud na sebe v práci necháte celý den foukat klasickou klimatizaci, pocitově vám bude chladněji, ovšem je velmi pravděpodobné, že po takovém dni v práci, můžete zrovna zalehnout na týden do postele s čajem. Nejzdravějším a nejpřirozenějším způsobem chlazení je v tomto případě přirozené proudění, které je možné dosáhnout sálavou technologií, která pracuje s menšími teplotními rozdíly, než klasická klimatizace.

Klimatizace vzduch ochlazuje vodou, která má oproti venkovnímu vzduchu velmi nízkou teplotu (6°C) a způsobuje tak to, že nám v klimatizovaných prostorách není dobře, jsme nachlazení a takto prudce ochlazený suchý vzduch nám neumožňuje komfortně dýchat. Sálavá technologie pracuje s vodou o podstatně vyšší teplotě (18°C) a je tak blíže letním teplotám. Díky tomu, že teplotní šoky pro tělo nejsou tak velké, můžeme pak bez problému celý den fungovat bez toho, aniž bychom se nachladili a dýchali celý den suchý vzduch.

Srovnání systémů vytápění a chlazení

Klimatizace (fan-coil)

Podlahové vytápění/chlazení

Stropní vytápění/chlazení


Další články v magazínu

Newsletter

Chcete dostávat novinky jako první? Zanechte nám zde váš email a dostávejte náš newsletter.